Waterschap geen oude mannenclub

Persbericht

27 februari 2015

Blijft het waterschap na de verkiezingen van 18 maart een mannenbolwerk?

 

Op 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Voor de waterschappen is het de eerste keer dat op deze manier wordt gestemd. En als het aan Klazien Hartog (Zaandam) ligt, zal dat in ieder geval leiden tot meer vrouwen in het waterschapsbestuur. Klazien is fractievoorzitter van Groen,Water&Land, één van de grote fracties binnen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, en landelijk actief als ambassadeur Diversiteitsbeleid van het A&O fonds voor de waterschappen. En met zestien vrouwen op de kandidatenlijst van Groen,Water&Land, het allerhoogste aantal in heel Nederland, geeft de groepering zelf ook het goede voorbeeld.

 

‘Het waterschap is nog steeds een mannenbolwerk’, stelt Klazien Hartog. ‘In het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap zitten slechts vier vrouwen op een totaal van dertig. Landelijk is dat vergelijkbaar en daarom ben ik samen met Thea de Roos, oud-dijkgraaf van het Lange Rond en oud-burgemeester, de landelijke actie begonnen Water zoekt Vrouw. Dat heeft er in ieder geval ervoor gezorgd dat meerdere vrouwen zich kandidaat hebben gesteld’. Groen,Water&Land heeft binnen Hollands Noorderkwartier een soortgelijke regionale actie gevoerd en dat heeft geleid tot een record aantal vrouwen op de lijst, van jong tot oud, met veel verschillende achtergronden en veelal hoog opgeleid. Klazien Hartog: ‘Soms is het ook lastig om tegen het mannenbolwerk op te boksen. Onze lijsttrekker en nu dagelijks bestuurder van het hoogheemraadschap, Rob Veenman, heeft bijna veertig jaar ervaring in de waterschapswereld en dat is ook heel belangrijk. Om die hegemonie van ervaren mannen te doorbreken, moet je nu ook jonge vrouwen de kans geven om nu al bestuurservaring op te bouwen. Zelf heb ik die kans bij de vorige verkiezingen gehad en daarom ben ik nu erg blij dat we een aantal jonge vrouwen op onze lijst hebben staan’.

 

De jongste vrouw op de lijst is de zestienjarige Anneke Stam, de jeugdwaterschapper van Groen,Water&Land. Na haar VWO wil zij Bodem, Water en Atmosfeer gaan studeren in Wageningen en nu is zij actief om het waterschapswerk onder de aandacht te brengen van jongeren. Klazien Hartog: ‘Veel vrouwen zijn tegenwoordig goed opgeleid en maatschappelijk breed actief en daarom zeer geschikt als waterschapsbestuurder. Door een goede mix van mannen en vrouwen met verschillende achtergronden en cultuur kan het waterschap uitgroeien tot een moderne overheid. Ons streven is dan ook dat minimaal één-derde van het nieuwe bestuur uit vrouwen gaat bestaan’.

 

Dit vindt je misschien ook interessant

Reacties zijn gesloten.