De passie voor water

Mijn ouderlijk huis staat aan de Zaan, of eigenlijk ‘in’ de Zaan in Zaandam. Het is de plaats waar ik voor het eerst de kracht van water leerde kennen en er tegelijkertijd ook heel veel plezier mee- en aan beleefde. Het varen met bootjes op de Zaan, de golven tegen het huis als het stormde, maar ook de vervuiling van alles wat er voorheen in het water geloosd werd. Water maakt daardoor -al woon ik middenin de stad – een wezenlijk onderdeel van mijn leven uit.

Ik zag hoe de kleuren van het water veranderden als het ging regenen, hoe de vissen hapten naar adem als er weer wat geloosd werd en hoe de zon aan kracht won door de weerschijn op het water.

Later ben ik verhuisd naar een woonark waar ik ruim 23 jaar op gewoond heb. Ik heb van water leren houden, maar ook geleerd dat schoon water en veilig wonen niet zo vanzelfsprekend zijn als het lijkt.

Tijdens mijn reizen door onder andere Oekraine en Afrika heb ik gezien hoe ontwrichtend watertekorten en watervervuiling zijn.

Dat is voor mij de reden geweest om mij in te zetten voor het waterbeheer in Nederland. We hebben in Nederland een prachtig systeem met waterschappen die een eigen functionele taak hebben: schoon water & veiligheid. Dat is niet vanzelfsprekend, daar moeten we met elkaar hard aan werken, elke dag opnieuw. We wonen immers met zijn allen in een grote delta; Nederland ligt grotendeels onder de zeespiegel. Met de klimaatveranderingen, een stijgende zeespiegel en een dalende bodem staan we voor grote uitdagingen binnen de waterschapswereld. Tel daarbij de situatie in de wereld om ons heen bij op waarbij klimaatverandering leidt tot droogte en oorlogen vanwege voedselschaarste, dan is er nog heel wat werk te doen.

Sinds mei 2019 ben ik dagelijks bestuurder (hoogheemraad) bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ik ben er trots op dat ik samen met mijn fractiegenoten van het waterplatform Groen, Water & Land (GWL) binnen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier  (HHNK) mijn steentje kan bijdragen. GWL is een waterplatform dat is ontstaan uit de diverse waterschapsverenigingen in de regio Zaanstreek/Waterland. Wil je meer lezen over water en Groen, Water & Land, klik dan hier: Groen, Water & Land

Reacties zijn gesloten.