Feestje op de verjaardag van het dieselgemaal Alkmaar

Afgelopen zaterdag mocht ik een cheque van EUR 5000,= uitreiken aan de vrijwilligers van het Dieselgemaal Alkmaar. Dit is het oudste dieselgemaal van Nederland.  Het gemaal hield tussen 1913 en 1988 het waterpeil op orde van de polder “Het Overdie en Achtermeer”. De Achtermeer is de oudste droogmakerij ter wereld. Het gemaal is nu het oudste nog werkende dieselgemaal van zijn soort in ons land. Het heeft nu vooral een museale functie. Sinds 1994 heeft het de status van provinciaal monument.

Sinds vorig jaar stroomt er frisse energie door het gemaal. Er zijn nieuwe sponsors en er hebben zich na een publiciteitsoffensief vijf nieuwe vrijwilligers gemeld voor opleiding als machinist. Eigenaar woningcorporatie Van Alckmaer en lokale erfgoedstichting Adapt trekken samen op om voorwaarden voor een gezonde toekomst voor het gemaal te realiseren. Dat leidt tot veel positieve reacties. Waaronder een subsidie van HHNK om de veiligheid voor vrijwilligers en bezoekers te verbeteren.

Een bijzondere ervaring voor de vrijwilligers was zaterdag 11 oktober 2019, toen het gemaal op verzoek van het Hoogheemraadschap bijsprong om sneller het extreem hoge waterpeil in de polder te doen zakken. Een fijne ervaring voor de vrijwilligers, die het gemaal al jaren draaiende houden en zo standby-capaciteit beschikbaar houden.

Positieve publiciteit over het gemaal is belangrijk om het publiek te attenderen op de bijzondere geschiedenis en de cultuurhistorische waarde van dit gemaal.

De museumdagen zijn altijd op de eerste zaterdag van de maand. Op de andere dagen is het gemaal voor het publiek gesloten.  Voor meer informatie kijk op Facebook bij Dieselgemaal Alkmaar.

 

 

 

 

Dit vindt je misschien ook interessant

Reacties zijn gesloten.