Hoe moet het met de molens?

Al eeuwenlang maken de waterschappen gebruik van een stuk oer-Hollandse innovatieve techniek: de poldermolens.

Het Werelderfgoed de Beemster werd ermee drooggemalen, evenals de Purmer, de Schermer, de Heerhugowaard en vele andere gebieden in Hollands Noorderkwartier.

Voor de dagelijkse bemaling zijn de poldermolens (bijna) niet meer noodzakelijk. Maar dat wil nog niet zeggen dat de molens nutteloos zijn geworden. Extra bemalingscapaciteit is voor het hoogheemraadschap altijd nuttig: bij zware regenval, bij calamiteiten als een gemaal defect is of als de elektriciteit is uitgevallen. Of gewoon om elektriciteit, kosten en het milieu te sparen. De poldermolens draaien tenslotte op de gratis wind.

Een flink aantal mensen zijn de afgelopen tijd druk bezig gewest om allerlei feiten en inzichten boven tafel te krijgen. Molendeskundigen en waterbeheerders, praktische mensen en wetenschappers. In deze brochure zijn daarvan de hoofdlijnen weergegeven, maar een keur van verder wetenschappelijk materiaal is op de achtergrond aanwezig.

Met deze gegevens en inzichten hopen wij u ervan te kunnen overtuigen dat de poldermolens nog steeds erg mooi in het Hollandse landschap staan, maar ook nog zeer nuttig zijn. Ook in de huidige tijd van computers en telematica! Bijna iedere euro die aan een poldermolen wordt besteed, is dan ook goed besteed geld. En daarnaast verdienen de molens als eerbetoon aan de innovatieve werkwijze van onze voorouders alle respect en aandacht.

 

Molens van het Hoogheemraadschap.ppt Molens, traditionele techniek met moderne mogelijkheden 2011 GWL eBook

Dit vindt je misschien ook interessant

Reacties zijn gesloten.