Pak de kansen die het leven geeft

Klazien Hartog neemt het ambassadeursstokje over van de dagelijks bestuurder Hoogheemraadschap Rijnland, Thea de Roos- van Rooden

Visie en doelstelling
De waterschappen mogen best nog wel wat meer doen aan diversiteit. “We hebben een uniek watersysteem in Nederland, dat moeten we zien te behouden en op de kaart blijven zetten. Maar, we moeten ons ook inspannen om meer jongeren en nieuwe Nederlanders bij de water- schappen te betrekken en zo een goede afspiegeling van de maatschappij te zijn.” Klazien is vooral gepassioneerd om andere vrouwen te laten inzien dat bestuurswerk niet zo ingewikkeld is als zij vaak denken. “Vrouwen staan over het algemeen volop in de samenleving, kennen stille diplomatie en tonen betrokkenheid, dat zijn eigenschappen die je in een bestuur heel goed kunt gebruiken.”

Ambitie
“Water heeft altijd een heel belangrijke rol gespeeld
 in mijn leven en dat mag wat mij betreft nog wel even zo blijven. Graag wil ik meedenken in bijvoorbeeld brainstormsessies en netwerkbijeenkomsten over het onderwerp diversiteit. Ik wil jonge mensen, vrouwen en nieuwe Nederlanders motiveren om de uitdaging van een bestuursfunctie aan te gaan. Samenwerken en soms her en der een duwtje geven of een hand uitsteken kan mooie resultaten opleveren.”

Actiepunten
– als het gaat om diversiteit: meer vrouwen, meer jonge mensen en nieuwe Nederlanders betrekken
– een algemene visie ontwikkelen waar verschillende waterschappen zich aan willen committeren om het onderwerp diversiteit op de agenda te houden
– vrouwelijke netwerken op de kaart blijven zetten en samen blijven werken

 

Klazien Hartog, bestuurslid hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Loopbaan
Het ondernemerschap zit Klazien Hartog in het bloed. Zo was ze als freelance journalist jarenlang werkzaam voor het Noord-Hollands Dagblad. De journalistiek gaf haar een ruime blik op de wereld, maar ook het openbaar bestuur en staatsbestel in Nederland intrigeerden haar. “Op mijn 38e ben ik rechten gaan studeren en in een rechtswinkel gaan werken. Iets doen met de kennis die ik heb om anderen verder te helpen is een eigenschap die ik altijd heb gehad. Inmiddels ben ik ook mediator en dat past goed in het rijtje. Mensen bij elkaar brengen en samenwerken, het is mooi als dat lukt.”

Kansen pakken
Met voorkeursstemmen werd Klazien in 2008 gekozen in het bestuur van het hoogheemraadschap. “Er werd aan me gevraagd of ik me verkiesbaar wilde stellen om de waterschapverenigingen te vertegenwoordigen. Mede door mijn maatschappelijke betrokkenheid ben ik redelijk bekend, dat heeft geholpen. Ik zie het besturen van een waterschap als een mooie, maar zeer verantwoordelijke taak. Ik ben er dankbaar voor dat ik gekozen ben om dit te mogen doen.” Klazien is ervan overtuigd dat deze baan op haar pad kwam omdat ze de kansen die het leven biedt aangepakt heeft.

Diversiteit in besturen
“Vrouwen hebben veel kracht en die mogen ze best meer benutten. Als vrouwen de handen ineenslaan en samenwerken komen er mooie dingen tot stand. Daarnaast, om goed te kunnen besturen hoef je niet perse hoogopgeleid te zijn. Het is vooral luisteren naar de mensen om je heen en proberen oplossingen te zoeken. Ik vind het belangrijk dat ik via het ambassadeur- schap mee kan denken over het onderwerp diversiteit bij de waterschappen.” Haar ambassadeurschap komt in een tijd dat er weer volop discussie is over de manier waarop de waterschappen de toekomst ingaan.

 

“Vrouwen hebben veel kracht en die mogen ze best meer benutten. Als vrouwen de handen ineenslaan en samenwerken komen er mooie dingen tot stand…..(..).

Klazien Hartog

Dit vindt je misschien ook interessant

Reacties zijn gesloten.