Teveel water: oude poldermolens blijven onmisbaar

Noordhollands Dagblad (05-01-2012)

door willemien schenkeveld heerhugowaard – Er wordt op volle kracht gepompt. Zelfs oude molens worden ingezet. En toch lopen waterbergingen vol. ’Noord-Holland barst van het water’, meldt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Vierentwintighonderd kubieke meter per minuut. Zoveel water spuit er op dit moment uit het grote Zaangemaal. Meer is letterlijk niet mogelijk. Het gemaal werkt op volle toeren om maar zoveel mogelijk water uit het Noord-Hollandse poldersysteem weg te werken richting Noordzeekanaal.

Ook gemaal De Helsdeur bij Den Helder doet wat het kan. Hier werd gisteren zelfs zo hard gemalen dat een paar woonschepen in de buurt op laag water kwamen te liggen. ,,Heel vervelend voor die mensen. Maar we moeten wel pompen, voor al die bedrijven en agrariërs in de provincie die last hebben van het teveel aan water”, zegt Hans Bosma van het Hoogheemraadschap.

Sinds de plensbuien van de afgelopen dagen, is Noord-Holland kletsnat. De landerijen zijn verzadigd en de boezems staan vol. Van een problematische situatie is geen sprake, maar het systeem wordt wel uitgedaagd.

Maandagavond en -nacht werden met grote inspanning de waterpeilen in de polders weer op normaal gebracht. Nu moet het water verder weg, richting zee.

Een flinke handicap daarbij is het hoge waterpeil op het IJmeer en Markermeer. Daardoor kan er die kant op niet worden uitgemalen. Al het water moet via Den Helder en de Zaan worden weggewerkt.

De waterbergingen doen goede dienst. Gisteren liepen zowel de Braakpolder bij Aartswoud als de waterberging bij Barsingerhorn tijdelijk vol.

De pompen en gemalen in de polders zelf kunnen het water goed aan. Alleen bij Burgerbrug zijn noodpompen geplaatst, naast gemaal B waar aan gewerkt wordt. Zelfs oude molens worden ingezet. In de polder Schellinkhout draait de historische Groote Moolen op volle kracht. Ook bij Zijpe staan een paar oudjes flink te malen.

HDC Media

Dit vindt je misschien ook interessant

Reacties zijn gesloten.